Vanliga frågor och svar 2018-01-22T09:29:54+00:00

Vanliga frågor och svar

Nej, en iPad och ett konto är det som behövs

Nej, man kan även använda texter, ljud och film.

Först lägger man till text, bilder osv. Sedan ändra man placering och storlek genom att dra och släppa.

Ja, man kan skapa hur många delar som helst i Livsberättelse.

Nej, när man lägger in bilder osv läggs de in privat som standard. Men man kan välja att andra även har tillgång till bilderna om man vill.

Ta kontakt med oss så lägger vi upp en Livsberättelse – kopplad till rätt personal och/eller anhörig.

Den anhöriga behöver en iPad och ett användarkonto – sedan lägger vi till den anhöriga till rätt Livsberättelse.

Ladda ner appen och klicka på Skapa användare under Inställningar.

All serverkommunikation är krypterad med en SSL / TLS-säker tunnel vid filöverföring. Vi tillämpar PBKDF2 på alla lösenord innan lagring, samt skyddar dem ytterligare genom att använda HMAC512, med en hemlig ”salt”-nyckel. Alla användarnamn, namn, texter eller i övrigt identifierbar digital information lagras på Plastsminnens servrar i krypterat format (256-bitars AES). Detta innebär att om servern eller databasen skulle ”hackas”, eller på annat sätt bli tillgänglig för obehöriga, är informationen inte läsbar utan dekryptering.

Vi använder fem olika bildkällor. Det är kulturarvsbilder från öppna datakällor. Klicka här för att se vilka det är.

Klicka på Inställningar och Byt lösenord.

Ja, klicka här för allt ladda ner.

Ja, ring 08-612 90 40.

Ja, det finns en inbyggd fotofunktion. Man kan också välja bilder bland de bilder som redan finns i iPad:en.

Ja, när du skapar en Livsberättelse finns det en funktion för att spela in ljud.

Ja, om det redan finns en film sparad på iPad:en kan man lägga till en film.

De bilder som kan sökas och visas via Platsminnen är uteslutande kulturarvsbilder direkt från museers och arkivs digitala samlingar – bokstavligen miljontals bilder från både svenska och utländska källor. Det finns ingen annan söktjänst som erbjuder denna omfattande och ständigt växande samling av äldre foton. Här finns heller inga olämpliga eller irrelevanta bilder av det slag som kan dyka upp via vanliga sökmotorer, tex. Google Search. Bildkällorna är stabila, inga bilder kan plötsligt ”försvinna”, och sökresultat kan även sparas i egna samlingar, för enkel åtkomst.

Bilderna är också tydligt märkta med källa, ev. upphovsrätt, och hur de får användas.

Inte inom det närmsta året (2017).

Allt arbete med Livsberättelsen sker via iPad. Däremot kan man söka i alla Platsminnens bilder via utforska.platsminnen.se

Nej, Platsminnen är anpassat för att användas i en iPad.

Platsminnen fungerar på alla iPads. Däremot inte på Android-plattor.

I början på på 2018 kommer det att finnas en funktion för att via datorn ladda upp egna bilder. För övrigt kan man ladda in bilder till iPad:en via andra tjänster som Dropbox, iCloud eller Airdrop.

Klicka på Ta bild, då får man ett val om man vill välja bland de bilder man redan har tagit, och som ligger i paddan, eller ta en ny bild.

Nej, inte i nuvarande version. Det kommer under 2018.

Inte i nuvarande version. Kommer under 2018.

Alla bilder som är publicerade via de öppna bildkällorna vi använder är sökbara. Se vilka öppna bildkällor vi använder.  Sammanlagt är det över 5 miljoner bilder – bilder som kommer från det svenska och europeiska kulturarvet. Oftast är det museer som har tagit eller samlat in bilderna. Tack vare att vi använder öppna bildkällor är de oftast markerat hur bilden får användas.

Helt enkelt för att museerna, som ligger bakom bildkällorna, inte har någon bild från platsen. Eller att eventuella bilder från platsen inte är markerade med text eller position för platsen.