Berättelser 2018-01-22T09:26:48+00:00

Stureby vård och omsorgsboende/Tussmötegården i Enskede.

”Tänk att mina minnen finns i den där plattan, det är ju helt fantastiskt!”

Detta sa en kvinna på 93 år vid första kontakten med platsminnen. Teknik är fantastiskt och kan användas av alla åldersgrupper.

 

Under våren 2016 startade projekt Platsminnen på Tussmötegården på plan 0. Ett boende för 17 personer med demenshandikapp. Personal och boende har länge jobbat med reminiscens i olika former, både med traditionella minneslådor med olika teman, och enskilda föremål. Uppskattat av boende, men mycket tidskrävande och bökigt för personal, då dessa typer av grupper behöver planeras väl.

 

Då personalsituationen ser ut som den gör, så blev så blev det sällan av. Under åratal har jag och kollegor sökt efter tillgång till teknik för de äldre boende hos oss, men utan resultat. Så i brist på iPads och datorer, började personalen använda sig av sina privata smartphones för att få tillgång till bilder, musik och filmklipp.

Detta har under ett flertal år varit den populäraste aktiviteten hos de äldre. Och ger personalen möjlighet att erbjuda meningsfulla aktiviteter som vi hinner med och som blir av dagligen. Enkelt smidigt och lätt! Så när Viktor presenterade projekt Platsminnen blev alla lyriska eftersom vi alla efterfrågat detta under lång tid. Äntligen så händer det!

 

Kommer aldrig att glömma premiären, när jag presenterar iPaden och Platsminnen för en grupp bestående av fem stycken boende. Sätter igång appen med tema hembygd, och det visar sig att alla fem boende kommer från Rimbo-trakten, så med hjälp av platsminnen lotsar vi oss fram till allas hembygd. Stämningen är hög, och samtalet flyter på länge. Gruppen visar också ett stort intresse för själva iPaden.

Och den där oron som brukar komma vid 16- tiden hos utvalda boende kommer inte denna eftermiddag. Utan det är lugnt, för att den goda känslan sitter kvar!

När en av damerna pratar om Almby under kvällen, är det lätt att leta fram bilderna igen och fånga tråden

 

Nästa dag tar jag med mig Platsminnen till den boende som jag är kontaktman till, och vi letar efter hennes triggers. Hon är uppvuxen på en stor gård som finns i bildbanken. Så tillsammans tittar vi på bilderna, och damen ifråga slutar inte att prata och berätta. Berättar namn på sina hästar och hundar. Denna stund tillsammans ger mig så mycket information till en levnadsberättelse. Bilder och musik är fantastiska hjälpmedel för personer med demens diaganos. En bild säger mer än tusen ord!

Alla teman är populära – allt från hembyggd, arbete, skola, jordbruk. Så mycket minnen, och det är fantastiskt att se hur det glimtar till i ögonen på de boende.

 

Att fånga stunden är så viktigt i allt arbete med demenshandikappade personer.

En mycket orolig och ångestladdad kvinna blir lugn när jag sitter med henne och tittar på bilder från Skåne – hennes hembyggd. Vi tittar, hon berättar, och efter ca 15 minuter andas hon lugnt och fint och sitter stilla och lurar. På så sätt kan man minska medicinering.

 

Ibland kan det komma sorgliga minnen. Vi har en boende som är krigsbarn från Finland. I bildbanken dyker det upp en liten flicka med en lapp kring halsen, som skulle till Sverige. Kvinnan gråter och berättar. Och avslutar med att säga att det är så skönt att få berätta.

Under sommaren har vi ungdomar på plats för att sommarjobba, och då främst med aktiviteter för de äldre. De har ingen utbildning, och har ju naturligtvis ingen aning om vad reminiscens och triggers är. Men för de unga är det ju så naturligt att använda sig av Platsminnen. Detta bygger broar mellan unga och äldre!

 

En man på enheten är oerhört motorintresserad, och en av sommarungdomarna också, så de sitter flera gånger under dagarna och kollar in snygga bilar och motorer. Mannen skiner som en sol! Och den 17-årige sommarkillen frågar mig ett flertal gånger om verkligen mannen är sjuk, eftersom att han inte har något som helst dåligt minne när det gäller bilar och motorer.

Vi undersköterskor med spetskompetens på demens vet hur viktigt det är att fånga stunden för att skapa lugn och minimera oro. Med hjälp av teknik och appen Platsminnen möjliggörs detta, och leder till fina meningsfulla stunder för de som bor hos oss.

När vi nu äntligen fått hjälpmedel med att fånga stunden kan vi avleda oro, minska medicinering mot oro och ge de boende en meningsfull vardag.

Äldre människor med demenshandikapp har också rätt att få ta del av modern teknik.

Ett stort tack till dig Viktor som gett oss denna möjlighet att få delta i detta projekt

 

Hälsningar ,
Ewa Udd (undersköterska) samt kollegorna och boende på plan 0